maandag 23 november 2009

woe 28 okt 2009 - buurtbewoners vertellen

De geur van vers vlees, het slijmen van de darmen, bijnamen zoals Piet Pekel en de eerste halal slachtingen. Voormalig werknemers van het Slachthuis geven theatermakers een rondleiding in het Slachthuis en vertellen onderweg op liefdevol over hun vak. Simon Kossen (vleesvervoerder), Ger Baan (keurmeester) en Jan Dreijer (slachter) wijzen naar de koelcellen, de voormalige kantine en de portiersloge. Elke plek heeft een eigen verhaal.



In een portiekwoning in de Hannie Schaftstraat spreken we met oud medewerkers van het Spoortje, de werkplaats van de NS: Luuc Munsterman, Gerard Bout, Theo van Vliet en Henk Peters. In de jaren ’60 en ’70 biedt de werkplaats van de NS veel werkgelegenheid. Friezen, Groningers en Drentenaars kwamen naar Haarlem om bij de NS te werken. Doordeweeks woonden zij in kosthuizen in de Slachthuisbuurt en in het weekend gingen ze weer naar huis. ‘s Middags ontmoeten we oud winkeliers uit de buurt in een leegstaande winkel in de Hannie Schaftstraat 39. Met hen spreken we over de geheimhouding die je als winkelier hebt, de lastige klanten, het geroddel en de komst van de “grote jongens” (de supermarkten).



Aan het eind van de dag maakt de regisseur Titia Bouwmeester 5 teams die elk een korte voorstelling gaan maken. De korte voorstellingen vormen samen een portret van de wijk. De theatermakers, beeldend kunstenaars en componisten gebruiken verhalen van buurtbewoners van verschillende generaties en achtergronden als inspiratie. Valerie van Leersum en Tommy Freke gaan aan de slag met het verhaal van de jongeren uit de buurt, Ellen Kromhout en Lotte van Dijck gaan aan de slag met de verhalen uit het slachthuis. Ted van Leeuwen gaat verhalen verzamelen van de eerste immigranten uit de wijk; de Friese, Groningse en Drentse medewerkers van de NS. Brigitte Defaix en Ben Lammerts van Bueren verwerken verhalen van (oud)winkeliers tot een voorstelling. Danielle van Vree gaat verhalen verzamelen van Marokkaanse vrouwen die in de jaren ’80 in de buurt kwamen wonen.
Sanne Dorrepaal (regie assistent)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten